Dessert en Diverse wijnen





DUITSLAND



605222  Hüttenglut Glühwein


CATEGORIE:Rode gearomatiseerde wijn

HERKOMST: Duitsland

DRUIVENSOORT:  

VINIFICATIE:  Rode wijn verrijkt met een heerlijke uitgebalanceerde en harmonische kruidenmix die alleen bestaat uit natuurlijke kruidenextracten, bijvoorbeeld bosbessen, anijs, kardemom, knotsen, nootmuskaat, kruidnagel, sinaasappel- en citroenschillen, piment, kaneel en andere.

KARAKTER: Helder rood van kleur,  volle smaak van fruit en kruiden.

WIJN & SPIJS: Verwarm deze wijn tot max. 70 °C (niet koken anders verdampt de alcohol en verandert de smaak van de kruiden). Deze wijn is nu al heerlijk vol van smaak maar naar wens kan altijd nog suiker, wat kruidnagel en/of sinaasappelschil worden toegevoegd. Ook heerlijk om uw stoofperen in te koken.

HOUDBAAR: Nu op dronk.

ALCOHOLPERCENTAGE: 8,9%

PRIJS: €3,35



105103  Steinhaus Beerenauslese, Rheinhesen


CATEGORIE:Zoete witte wijn

HERKOMST: Duitsland - Rheinhesen

DRUIVENSOORT: 35,5% Bacchus en 64,5% Huxelrebe

VINIFICATIE:  De druiven voor deze wijn worden handmatig per druif geselecteerd. Na een zachte persing volgt de fermentatie in kleine RVS tanks. Na de vergisting (die plaats vindt alleen door de natuurlijk aanwezige gisten en gestopt wordt m.b.v. koude) wordt de wijn direct gefiltreerd en gebotteld.

KARAKTER: De wijn is helder stro geel van kleur. De neus is intens met de geur van honing en zoet geel fruit. De smaak is zoet en zacht met een prettige zuurgraad en een hint van Botrytis.

WIJN & SPIJS: Serveer deze wijn op 12-14 graden als begeleider van blauwe schimmelkaas, foie gras en zoete, niet te vette desserts.

HOUDBAAR: Nu nog jong en fris, de wijn zal zich de komende 15-20 jaar nog verder ontwikkelen.

EXTRA INFO: Deze wijn bevat 8% alcohol en heeft nog 160 gram restsuiker per liter.

ALCOHOLPERCENTAGE: 7,5%

PRIJS: €10,80




FRANKRIJK


706103  Banyuls Cuvée La Galline 0.75 ltr


CATEGORIE: Zoete rode wijn

HERKOMST: Frankrijk - Banyuls - Languedoc-Roussillon

DRUIVENSOORT: Grenache noir, Carignan

VINIFICATIE: Méthode 'Vin Doux Naturel': d.w.z. toevoeging van alcohol aan de gistende wijn, waardoor een natuurlijk restsuikergehalte ontstaat.

KARAKTER: Helderrode kleur, in de geur zeer rijk, rijp en zoet met aroma's van noten, gekookte pruimen en chocolade. De smaak is geconcentreerd met invloeden van confiture en een lange complexe afdronk.

WIJN & SPIJS:  Heerlijk bij een groot aantal voor- en nagerechten b.v. bij krachtige paté, voorgerecht van meloen met ham, chocolade nagerechten, roquefort kaas of als aperitief.

HOUDBAAR: Nu op dronk.

EXTRA INFO: Na openen van deze fles, is de wijn nog meerdere weken houdbaar.

ALCOHOLPERCENTAGE: 16%

PRIJS: €14,05




ITALIË


717101  Toso Moscato d’Asti


CATEGORIE: Licht mousserende licht zoete witte wijn

HERKOMST: Italië - Piëmonte - Asti

DRUIVENSOORT: 100% Muscat

VINIFICATIE: Moderne vinificatie. De zoetheid van de wijn wordt verkregen doordat de fermentatie gestopt wordt door koeling en filtratie.

KARAKTER: Sprankelende kleur. In de geur alle kenmerken van de muskaatdruif maar zeer elegant (fruitig) overkomend. De smaak is zoet en toch verfrissend. De mousse is elegant en consistent.

WIJN & SPIJS: Serveer deze wijn op 8-10°C. Ideaal bij een fris dessert, fruitsalades en taartjes en lichte zoete fruitdesserts en ijs. Ook als goed gekoeld aperitief op een warme dag is de wijn heerlijk!

HOUDBAAR: Nu op dronk, nog enkele jaren houdbaar.

EXTRA INFO: De wijngaarden rondom Asti waar de Moscatodruiven verbouwd worden, bestaan uit zware kleien. De druiven worden met de hand geplukt waarbij gezonde druiven essentieel zijn voor het productieproces.

ALCOHOLPERCENTAGE: 5,5%

PRIJS: €8,05



610106  Limoncello di Capri - Molinari


CATEGORIE:

HERKOMST: Italië - Capri

DRUIVENSOORT: Gemaakt van de meest verfijnde citroenen.

VINIFICATIE: Limoncello di Capri wordt nog steeds gemaakt volgens het eeuwenoude recept met behulp van de gemacereerde schil van de citroenen geteeld op het eiland. Een perfect'' biologisch product, vrij van additieven, bewaarmiddelen, kleurstoffen en stabilisatoren.

KARAKTER: Felgeel van kleur. In de geur vinden we vooral limoen. In de frisse smaak de limoen weer duidelijk terug samen met een heel mooi zoetjenaar voren .  Alcoholpercentage 32%

WIJN & SPIJS: IJskoud serveren (uit de vriezer), puur of met een blokje ijs. Wordt veel gebruikt als digestieve of als basis voor spoom. Spoom wordt meestal geserveerd als tussengerecht om de spijsvertering te versnellen en de eetlust weer op te wekken. Is ook prima te gebruiken in longdrinks. Ook over ijs en in fruitsalades is Limoncello een traktatie.

HOUDBAAR: Nu op dronk.

EXTRA INFO: Behalve van citroenen wordt Limoncello di Capri gemaakt van suiker, alcohol en water. Het schillen van de citroenen gebeurt omzichtig om van de van origine dikke schil slechts de dunne bovenzijde te halen. De schillen worden in pure alcohol gelegd, waarna een week later water en suiker aan het citroengele mengsel worden toegevoegd. De schillen worden er vervolgens uitgefilterd en na het mengsel wordt 1 week in de diepvries gelegd. De limoncello is nu klaar om te drinken. Je kunt je voorstellen dat de lokale mamma's zeer bedreven zijn in het maken van dit ogenschijnlijk simpel te bereiden digestief. De verhoudingen luisteren echter zeer nauw, hetgeen het verschil maakt tussen zacht en scherp. De smaak is overigens niet te vergelijken met de overige in Nederland verkrijgbare fruitlikeuren, die vaak zoet zijn. Je verwacht van een citroenlikeur wellicht een zurige smaak, de suiker zorgt echter voor de zachte smaak.

ALCOHOLPERCENTAGE: 32%

PRIJS: €17,95




PORTUGAL


610101 Royal Oporto Ruby, Real Companhie Velha


CATEGORIE: Port wijn

HERKOMST: Portugal - Port - Douro

DRUIVENSOORT: Tinta Francisca, Tinta Carvalha, Tinta Roriz, Touriga Francesa,Tinto Cão.

VINIFICATIE: In de plaats Vila Nova de Gaia is deze Ruby Port voor minimaal 3 jaar op houten vaten gelagerd. Het is een assemblage van verschillende jaargangen om de beste Port samen te stellen.

KARAKTER: Een stevige zoete rode Port. Een robijnrode kleur, overdadig veel rood fruit in de smaak zoals kersen, rijpe rode bessen en zachte tannine in de lange afdronk.

WIJN & SPIJS: De beste serveer temperatuur is 15 - 18°C. Kan voor elke gelegenheid gedronken worden en past perfect bij witte kazen.

HOUDBAAR: Nu op dronk, maar kan tevens nog enkele jaren ouder worden.

EXTRA INFO: Douro, het gebied waar Royal Oporto gemaakt wordt is noordelijk gelegen in Portugal. Steile hellingen langs de rivier maken dit een unieke plek om druiven voor Port te verbouwen.

ALCOHOLPERCENTAGE: 19%

PRIJS: €9,85



610102 Royal Oporto Ruby, Real Companhie Velha


CATEGORIE: Port wijn

HERKOMST: Portugal - Port - Douro

DRUIVENSOORT: Tinta Francisca, Tinta Carvalha, Tinta Roriz, Touriga, Francesa, Touriga Nacional, Bastardo.

VINIFICATIE: Deze Tawny Port wordt voor 5 jaar op houten vaten gerijpt. Het is een consistente mix van verschillende jaargangen dat resulteert tot de meest deze meest populaire Port stijl.

KARAKTER: Gedroogd fruit is een duidelijk kenmerk van deze Port. In de smaak amandelen, hazelnoten en zoethout voeren de boventoon met zachte tannines en een langdurige zachte afdronk.

WIJN & SPIJS: De beste serveer temperatuur is 15 tot 18°C. Kan voor elke gelegenheid gedronken worden en past perfect bij witte kazen.

HOUDBAAR: Nu op dronk, maar kan tevens nog enkele jaren ouder worden.

EXTRA INFO: Douro, het gebied waar Royal Oporto gemaakt wordt is noordelijk gelegen in Portugal. Steile hellingen langs de rivier maken dit een unieke plek om druiven voor Port te verbouwen.

ALCOHOLPERCENTAGE: 19%

PRIJS: €9,85



610102 Royal Oporto Late Bottled Vintage


CATEGORIE: Port wijn

HERKOMST: Portugal - Port - Douro

DRUIVENSOORT: Touriga Franca, Touriga Nacional

VINIFICATIE: Alleen de beste druiven van één oogstjaar worden voor deze Port gebruikt.

KARAKTER: Een prachtige robijnrode kleur met intense en complexe geur van kruidigheid en rijp fruit. Een zeer geconcentreerde smaak wordt gecombineerd met een zachte tannine structuur en een lange afdronk. Alleen de beste druiven van één oogstjaar worden voor deze Port gebruikt.

WIJN & SPIJS: De beste serveer temperatuur is 16 tot 18° C.

HOUDBAAR: Nu op dronk, maar kan tevens nog enkele jaren ouder worden.

EXTRA INFO: Plezierige ruby-stijl port van hoog niveau.

ALCOHOLPERCENTAGE: 20%

PRIJS: €14,05




SPANJE


609313  Barbadillo Pedro Ximénez Sherry


CATEGORIE: Zoete versterkte wijn

HERKOMST: Spanje - Jerez - Andalusië

DRUIVENSOORT: Pedro Ximénex (PX)

VINIFICATIE:Om een constante kwaliteit te behouden worden wijnen van verschillende jaren uit verschillende vaten met elkaar gemengd. Deze moeten minstens drie jaar rijpen.Voor zoete sherry wordt gebruik gemaakt van sherry van de Pedro Ximénez druif. Kortweg ook PX genoemd. Deze stroperige wijnen zijn zeer donker van kleur en hebben een licht aroma van rozijnen. Door het sap van ingedroogde druiven toe te voegen krijgt deze sherry zijn onvergelijkbare, aromatische zoetheid.
KARAKTER: Donkerbruin van kleur. Dadels, vijgen, rozijnen, oxidatieve tonen en een chocoladeachtige geur, in de mond zeer zacht, rond en zoet met weer veel gedroogd fruit en voldoende frisheid. Enorm lange afdronk. Alcoholpercentage is 19%.

WIJN & SPIJS:  Serveer deze wijn op een temperatuur van 12-14 graden om zoetje wat terug te dringen of 16-18 graden bij blauwschimmelkazen, oude-, scherpe- en zoute harde kazen of bij desserts, vooral met chocolade. Een trend van de laatste tijd is om PX ook te drinken als cocktail “on te rocks” met een schijfje sinaasappel.

HOUDBAAR: Enkele jaren houdbaar.

EXTRA INFO: Na 20 jaar in Mexico te zijn verbleven keerde Don Benigno Barbadillo terug naar Sanlúcar. In 1821 begon hij samen met Don Manuel López Barbadillo een carrière in de wijnhandel. Ze kochten de ‘Bodega del Toro’, een schitterend complex van Andalusische architectuur. Het bedrijf floreerde en werd overgedragen van generatie op generatie. In 1954 werd het bekend als Antonio Baradillo S.A.. Nu, bijna 200 jaar later, is het bedrijf nog steeds voor 100% in handen van de Familie Barbadillo. De Bodegas liggen op diverse plekken in Sanlucar de Barrameda, rond het kasteel ‘Castillo de San Diego’, en bedekken meer dan 73.000 m² met een capaciteit van 30 miljoen liter (= 60.000 vaten).

ALCOHOLPERCENTAGE: 19%

PRIJS: €10,45




ZUID AFRIKA


710106  Heaven on Earth - Stellar Winery 0.375l


CATEGORIE: Zoete witte wijn

HERKOMST: Zuid Afrika - Western Cape

DRUIVENSOORT: Muscat Moscato d'Alessandria (Zibibbo)

VINIFICATIE: Tijdens het drogen van de druiven op stro en rooibos trekt de geur van de rooibos in de druiven. Vervolgens worden de druiven verzameld en gekneusd  en laat men ze weken in het eigen sap op lage temperatuur om de ingedroogde druiven te hydrateren. Hierna wordt de massa geperst waarna Sautern gist wordt toegevoegd en vervolgens gefermenteerd in vaten tot het gistingsproces stopt.

KARAKTER: Zeer intense dessertwijn van op stro en rooibostakken gedroogde druiven. De kleur is amber met oranje reflectie. De smaak is zeer zoet, dik en likoreus met een gemiddelde afdronk. De geuren en smaken van abrikoos, honing, Rooibos en rozijnen bieden een voorproefje van de Hemel op Aarde.

WIJN & SPIJS: Schenk de wijn licht gekoeld op 8 - 10°C. Lekker als aperitief, bij taart en gebak, bij of over ijs, nagerechten en na het diner een kaasplankje met bijvoorbeeld scherpe blauwe kaas.

HOUDBAAR: Nu op dronk, maar kan nog 4 jaar rijpen.

EXTRA INFO: In de grote Hamersma 2012 beoordeeld met het cijfer 8.

ALCOHOLPERCENTAGE: 10%

INHOUD: 375mlINHOUD

PRIJS: €8,35



Home. Wijnen. Wijn & Spijs. Proeverijen. Etiketten. Relatiegeschenken. Verhuur. Contact.